Mouku prosejeme na vál, aby se provzdušnila, uprostřed utvoříme důlek. Do něj vlijeme vejce a jogurt, nastrouháme máslo a přidáme špetku soli. Vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme alespoň půl hodiny odpočinout v lednici.
Mezitím očistíme žampiony a nakrájíme je na plátky. Na pánvi rozehřejeme máslo a žampiony na něm krátce opékáme, poté přidáme špenát. Ve chvíli, kdy je již špenát rozmrzlý, odstavíme z plotny a přidáme muškátový oříšek, tymián, prolisovaný česnek a vejce. Pokud se nám zdá hmota příliš řídká, přidáme lžíci strouhanky.
Troubu rozehřejeme na 175 °C, těsto rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme, posypeme strouhankou a poklademe náplní. Zavineme, pomašlujeme vejcem a pečeme cca 30 - 40 minut.
Tip: Těsto připravíme den předem a špenát necháme povolit přes noc v lednici. Místo závinu můžeme zkusit také šátečky - jednoduše rozválené těsto nakrájíme na čtverce, doprostřed položíme lžíci náplně a přeložíme.
Špenátový závin se žampiony podáváme jako překrm nebo chuťovku k různým příležitostem.
Zdroj: Eklasa.cz