Špenátový koláč

Pokud se k vám na návštěvu chystají přátelé vegetariáni a vy nevíte, co jím uvařit, zkuste tento koláč. Je vynikající k vínu a díky jogurtu a vejcím není suchý. Můžeme jej také podávat jako přílohu k masu.


3.1257x
75 min

Postup přípravy

Mouku prosijeme do mísy. Máslo nakrájíme na kousky nebo vločky a dáme jej k mouce. Taky přidáme 1 vejce a trochu soli. Směs zpracujeme do hladkého těsta, zabalíme do folie a necháme v lednici půl hodiny odpočinout.



Mezitím listy špenátu přebereme, omyjeme, zbavíme je silných stonků a dáme je svařit. Pak jej slijeme a necháme okapat. Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme najemno.



V hrnci rozhřejeme olej a necháme něm zesklovatět cibulku. Pak přidáme okapaný špenát a směs jen prohřejeme. Předehřejeme si troubu na 180 °C a vymažeme si formy na koláč. Budou třeba asi 2 formy o průměru 26 cm.



Odpočinuté těsto prohněteme, vyválíme a vyložíme jím vymazalé formy. Nezapomeneme těsto povytáhnout přes okraj a propíchat vidličkou. Připravený korpus předpečeme v troubě. Asi 10 minut.



Sýr feta rozdrobíme do misky, smícháme jej s jogurtem, zbylými vejci, nastrouhaným muškátovým oříškem a dochutíme solí a pepřem.



Předpečené korpusy vyložíme špenátem a přelijeme je sýrem s jogurtem. Pak koláč vrátíme zpátky do trouby a pečeme, dokud nezačne sýr zlátnout. Zhruba 25 - 30 minut.



Podáváme jak teplý, tak studený.



Foto:Profimedia.cz
user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Špenátový koláč

Zpět na recept