Listový špenát důkladně očistíme a natrháme na cca 4 - 5 cm velké kousky. Špenát posypeme solí a necháme alespoň na 20 minut odpočinout. Poté špenát důkladně rukama vyždímáme a dáme ho na hlubokou pánev s česnekem a troškou olivového oleje. Podlijeme troškou vody a dusíme 10 minut. Vyndáme z pánve a necháme vychladnout.
Petrželku, mátu a cibuli nasekáme najemno. Citrony oloupeme i s bílou částí, zbavíme je zrníček, poté je nakrájíme na kostičky. Smícháme dohromady s mátovou směsí a se špenátem. Necháme stranou.
Na těsto si připravíme kvásek z vlažné vody, lžičky cukru a kvasnic. Mouku osolíme, přidáme hotový kvásek, vlažnou vodu a těsto zpracujeme do hladkého těsta. Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě, dokud se nám objem nezdvojnásobí.
Špenátové šátečky položíme na moukou posypaný kuchyňský vál a těsto vyválíme na cca 0,5 cm. Nádobkou o průměru 10 cm vykrojíme kolečka. Do každého kolečka přiložíme špenátovou směs a uzavřeme do tvaru trojúhelníčku.
Špenátové šátečky vložíme na plech podložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Špenátové šátečky podáváme teplé či vlažné jako chuťovku nebo předkrm.