Na recept použijeme oblíbené těsto na pizzu, které vyválíme nebo rukama vypracujeme do kruhu. Můžeme použít už hotové pizza korpusy, ale nejsou tak dobré.
Na "náplň" použijeme čerstvý listový špenát, který nasekáme. Můžeme použít i mražený listový špenát (ne protlak). Česnek oloupeme a prolisujeme.
Ve vyšší pánvi rozehřejeme olivový olej, vložíme špenát a podusíme (necháme rozmrazit). Za občasného míchání počkáme, až se odpaří téměř všechna voda. Ke špenátu přimícháme smetanu, ve které jsme rozmíchali půl lžičku prosáté hladké mouky. Špenát provaříme a nakonec přidáme česnek promíchaný se solí.
Na pizza placky, které jsme přesunuli na velký plech vyložený pečícím papírem a potřeli rajčatovým protlakem nebo kečupem, rozetřeme špenátovou směs. Nakonec posypeme kořením na pizzu a nastrouhaným eidamem.
Špenátovou pizzu pečeme v předehřáté troubě, dokud nejsou okraje zlatavé. Podáváme nejlépe ihned po upečení, dokud pizza krásně voní a je křupavá.