Recept na výborné špecle se smetanovou omáčkou se žampiony a špenátem.
Hodnocení
4.0
/ 5 (15x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Omáčka
Česnek3 stroužky
Sůl
Máslo1 plátek
Mléko500 ml
Cibule1 ks
Kmín
Žampiony5 ks
Olivový olej4 lžíce
Hladká mouka 2 lžíce
Mletý černý pepř
Smetanový tavený sýr100 g
Čerstvý špenát2 svazky
Ostatní
Olej2 lžíce
Špecle1 balíček
Postup přípravy
Dáme vařit vodu, kterou následně osolíme a přidáme pár lžic oleje. Jakmile se voda začne vařit, přidáme špecle a vaříme je asi 20 minut nebo podle návodu na obalu. Zeleninu očistíme. Cibuli nakrájíme najemno, velké žampiony na plátky a špenát na nudličky. Česnek prolisujeme.
Ve vyšším hrnci rozehřejeme olivový olej a kousek másla. Přidáme cibuli a podusíme ji. Vsypeme žampiony, směs osolíme, opepříme, okmínujeme a dále dusíme. V půl litru mléka nebo smetany rozmícháme mouku a vlijeme k žampionům. K základu omáčky přidáme smetanový sýr a necháme jej rozpustit. Podle potřeby omáčku rozředíme vývarem ze špeclí. Asi 5 minut před koncem vaření přidáme do omáčky špenát s česnekem.
Uvařené špecle scedíme a vmícháme je do omáčky.
Špeclovou dobrůtku rozdělíme na talíře a podle chuti a fantazie je zdobíme červenou cibulí, mrkví a petrželkou. Špeclovou dobrůtku ihned podáváme.
Recept fajn :) Jen jsem neměla špenát tak bez něj.
ZBYNEK
Re: špecle
Špecle, jak jsem zjistila, jsou nočky. Jsou různé, pivní, bramborové, moučné. Na moučné, 200g hladké mouky, 2 vejce, sůl, trocha vody. těsto je řidčí, abychom ho přes cedník s velkými dírami protlačili do vařící vody. Nebo vykrajujeme lžičkou.Vaříme podle velikosti, 7 až 10 min.