Sušenky rozmixujeme v robotu. Pokud nemáme robot, vložíme sušenky do sáčku a rozdrtíme válečkem. Musíme je rozdrtit tak, aby připomínali jemnou strouhanku.
Máslo rozpustíme v malém kastrůlku. Navlékneme jednorázovou rukavici a dobře zpracujeme máslo s drcenými či rozmixovanými sušenkami. Sušenkovou směsí vyplníme dno a strany nejlépe otevírací formy, dobře přitlačíme a formu vložíme do mrazáku asi na 20 minut.
Smetanu ušleháme s cukrem. Sýr Philadelphia dobře promícháme s prosátým cukrem moučka a vanilkovým cukrem. Přimícháme našlehanou šlehačku a podle chuti pár kapek citronové šťávy. Přidáme ovoce podle chuti a opět promícháme. Ovoce musí být bez šťávy.
Na už vychlazený sušenkový korpus naneseme krém ze sýru a smetany, uhladíme a vložíme vychladit do lednice na alespoň 6 hodin.
Cheesecake bez pečení a želatiny zachutná při různých příležitostech.