Špaldové žabí huby

Vřele doporučuji nakoupit rovnou dvojitou dávku surovin, protože po upečení a ochutnání budete chtít ihned upéct další várku.


4.617x
0
1×

Postup přípravy

Máslo si necháme při pokojové teplotě co nejvíce povolit. Promícháme ho s tvarohem (nejlépe pomocí elektrického šlehače) a přidáme špaldovou mouku. Dobře propracujeme rukou. Pokud by bylo těsto hodně mazlavé, přidáme trochu mouky. Necháme cca 10 minut odpočinout. Připravíme si náplň: Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na 0,5 cm silné měsíčky nebo prostě posekáme na větší kousky. Ořechy nahrubo nasekáme nebo nalámeme. Z odpočinutého těsta vyválíme na pomoučněném vále asi 3 - 4 mm silnou placku a vykrájíme kolečka o průměru zhruba 8 cm. Je jich tak 20 - 22. (Zbylé těsto po vykrájení už znovu nevykrajuji, ale udělám z něj jeden menší závin s náplní podle chuti.) Na jednu půlku kolečka dáme trochu marmelády (nejlepší je pikantní rybízová nebo mohou být i povidla) asi tak 1/2 kávové lžičky a do ní posadíme měsíček jablíčka, 1/4 ořechu a eventuálně 1 - 2 rozinky, to vše podle chuti a hlavně, aby se to vešlo. Kolečko přehneme a po krajích stiskneme tak, že uprostřed zůstane otevřené jako žabí huba. Špaldové žabí huby dáme péct na plechu s pečícím papírem do trouby při 170 °C, dokud nezrůžoví, tj. zhruba na 20 - 25 minut. Jsou dobré, i když je upečeme trochu víc až dozlatova, víc potom křupou. Po vychladnutí můžeme špaldové žabí huby pocukrovat. Těsto, které zbude po vykrájení, už jen vyválím a raději znovu nevykrajuji, aby se nepřidávala pořád další mouka. Vyvaluji ho přímo na pečícím papíru, se kterým ho později přenesu na plech. Náplň dám stejnou jako do závinu - jablečnou, makovou, ořechovou, tvarohovou - vlastní kreativitě se meze nekladou. Já používám všechny suroviny bio, ale není to nutné.
user-icon

autor Evelyn

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Špaldové žabí huby

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena