Připravíme si veškeré suroviny. Předem je vyndáme na stůl, aby získaly pokojovou a hlavně stejnou teplotu. Formu vymažeme a vysypeme strouhankou. Troubu předehřejeme na 170 °C.
Veškeré suroviny vložíme do mísy a smícháme najednou. Nakonec vmícháme kypřící prášek. Sodovkové těsto vlijeme do připravené formy a vložíme do trouby. Sodovkovou bábovku pečeme přibližně 45 minut. Že je bábovka poznáme vpíchnutím špejle do těsta. Těsto se na špejli nesmí lepit.
Upečenou sodovkovou bábovku vytáhneme z trouby. Můžeme ji přelít čokoládovou polevou nebo jen ocukrovat.
Místo sodovky jsme vyzkoušeli i různé minerálky s příchutěmi či čisté bublinkové vody a jde to taky. Do těsta můžeme přimíchat kakao a máme mramorovou bábovku, nebo můžeme přidat kandované ovoce či strouhanou citrónovou kůru. Sodovková bábovka je vynikající a dlouho vydrží.