Houby a cibuli očistíme a pokrájíme na kousky.
V kastrolu rozehřejeme 2 lžíce másla, vhodíme houby, osolíme a okmínujeme. Přidáme cibuli a za stálého míchání dusíme, dokud se tekutina, kterou houby pustily, nevydusí.
V širším kastrole rozehřejeme olej a 1 lžíci másla. Vsypeme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem, promícháme a povaříme. Přidáme podušené houby s cibulí a mírně ohřátou zakysanou smetanu, aby se nesrazila. Opět důkladně promícháme a krátce povaříme. Smetanovou omáčku s houbami ochutíme citronovou šťávou, jemně nasekanou petrželkou a podle potřeby přisolíme.
Smetanovou omáčku s houbami podáváme s vařenými brambory a plátkem vařeného masa.