Recept na chutný a zároveň jednoduchý pokrm z cukety a dýně, který nikdy nezklame!
1 špetka | sůl |
3-4 ks | vejce |
1-2 ks | cuketa |
4 lžíce | hladká mouka |
100 g | tvrdý sýr |
příloha | |
---|---|
sůl | |
100 g | máslo |
400 g | brambory |
200 ml | mléko |
2-3 lístky | bobkový list |
1-2 lžíce | čerstvá pažitka |
600 g | dýně Hokaido |
na obalení | |
hladká mouka | |
podle potřeby | |
olej na smažení |
Cuketu omyjeme, konce odkrojíme a zbytek cukety nakrájíme na 1 cm hrubá kolečka. Pokud použijeme větší a starší cuketu, budeme z koleček muset vykrojit měkký střed se semínky. Cuketová kolečka osolíme a necháme alespoň 30 minut stát a vypotit. Poté z cuket slijeme vodu a jednotlivá kolečka papírovým ubrouskem osušíme. Vejce rozklepneme do mísy a rozšleháme. Přidáme najemno nastrouhaný sýr a hladkou mouku, případně jinou směs k zahuštění. Těstíčko na obalování podle chuti osolíme. Dýni omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme střed se semínky. Brambory oloupeme. Dýni i brambory nakrájíme na kostky. Zeleninu vsypeme do hrnce, přidáme 2 - 3 bobkové listy, sůl a zalijeme vodou. Vaříme asi 20 minut doměkka. Kolečka cukety obalíme v hladké mouce, poté v těstíčku a ihned klademe do rozpáleného oleje. Cuketu v sýrovém těstíčku smažíme pozvolna z obou stran dozlatova. Osmažená cuketová kolečka klademe na papírový ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk. Uvařenou dýni s brambory scedíme a rozšleháme. Poté zašleháme změklé máslo a po troškách přiléváme teplé mléko, dokud nedosáhneme té správné konzistence. Dýňové pyré podle potřeby dosolíme a vmícháme nadrobno nasekanou čerstvou pažitku. Smaženou cuketu v sýrovém těstíčku podáváme s dýňovým pyré ihned po přípravě. Čtyři porce tohoto pokrmu připravíme za pouhých 125 Kč.
Chutě babího léta: Vařte z hub, dýně a řepy skvěle vyladěné pokrmy
Letošní letní prázdniny končily opravdu netypicky, někde bylo počasí ryze podzimní, s deštěm, větrem a teplotami, které bychom očekávali třeba i v listopadu. Pokud jste od přírody zimomřiví, zřejmě smutníte nad brzkým koncem prázdninových měsíců, i když začátek září přinesl celkem příjemné teploty babího léta. Co si tedy uvařit, když léto ještě úplně nekončí, ale osvěžujícím jídlům počasí příliš nenahrává?
Cuketa na talíři: Oblíbené recepty, které musíte vyzkoušet!
Cuketa - velmi tvárná a zdravá zelenina, která se dá připravit na tisíce způsobů a dokáže zpestřit každý jídelníček. Její sezóna právě vrcholí, proto vám přinášíme tipy na ty nejlepší cuketové pokrmy.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena