Máslo nakrájíme na menší kousky a necháme povolit. Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme do mísy. Přidáme máslo, žloutky, šlehačku a vypracujeme hladké těsto. Šlehačkové těsto zabalíme do fólie a necháme asi hodinu odpočinout v lednici.
Zatím si nameleme ořechy a vymažeme plechy.
Odpočinuté těsto rozdělíme na 3 díly. Do jednoho zapracujeme kakao, do druhého ořechy a třetí necháme bílé. Každý díl těsta samostatně vyválíme na pomoučené pracovní desce asi na tloušťku 5 mm. Formičkami vykrajujeme z těsta různé tvary. Šlehačkové koláčky klademe připravené plechy a pečeme v mírně předehřáté troubě.
Vanilkový cukr smícháme s moučkovým. Upečené šlehačkové koláčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Foto: Shutterstock.com