Slaný smetanový koláč s uzenou pikantní klobásou

Recept na velmi chutný slaný koláč s pikantní uzenou klobásou, který je výborný za studena i za tepla. Koláč chutná samostatně i jako příloha k polévkám na kyselo.


2.321x
90 min

Postup přípravy

Do mísy robota dáme hladkou mouku a promícháme se solí. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout kvásek - 15 minut. Pomocí měsících háků zpracujeme na hladké pružné těsto, které necháme přikryté čistou utěrkou v teple kynout asi 1 hodinu.

Vykynuté těsto roztlačíme rovnoměrně rukama na velikost plechu, který jsme vystlali teflonovou fólií nebo pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě kynout asi 15 minut.

Zatím pokrájíme očištěnou středně velkou cibuli na měsíčky a klobásu pokrájíme na kolečka. Těsto vydatně potřeme osolenou kyselou smetanou, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem podle chuti, na smetanu rozložíme měsíčky cibule a kolečka uzené klobásy.

Povrch koláče pokapeme olejem, vložíme péct do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 až 30 minut. Upečený slaný koláč pokrájíme na obdélníky.

Slaný smetanový koláč s uzenou pikantní klobásou podáváme za tepla jako samostatný druhý chod anebo jako chutnou přílohu k polévkám na kyselo, výborně chutná i za studena. Jde o velmi jednoduché, přitom chutné jídlo, které zasytí, kdo nemá rád ostré, použije uzenou klobásu, která není pikantní.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Slaný smetanový koláč s uzenou pikantní klobásou

Zpět na recept