Slaný bramborový koláč plněný mletým masem

Jde o recept na chutný a sytý bramborový koláč z maďarské kuchyně, který plníme mletým masem.


3.225x
60 min

Ingredience

náplň

2 stroužkyčesnek
0.5 lžičkysůl
1 kscibule
1 lžíceslunečnicový olej
100 mlrajčatová šťáva
0.5 lžičkyčerstvě mletý černý pepř
1 lžičkasušená majoránka
250 gmleté vepřové plecko

těsto

1 lžičkasůl
125 gmáslo
3 ksbrambory
1 baleníprášek do pečiva
125 mlsmetana ke šlehání
500 mlhladká moukia

na potření

vejce

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme náplň. Středně velkou cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky, oloupaný česnek na plátky. Cibuli orestujeme na rozehřátém oleji do zesklovatění, přidáme plátky česneku a necháme je rozvonět, stačí je prohřívat asi 1 minutu. Přidáme mleté maso, které za stálého míchání opékáme do zhnědnutí. Směs okořeníme čerstvě mletým pepřem, přidáme domácí rajčatovou omáčku, krátce orestujeme, promícháme s masem, osolíme, přidáme majoránku a dobře promícháme. Směs necháme po přípravě zcela vychladnout.

Velké brambory očistíme a uvaříme je ve slupce doměkka. Ještě teplé je oloupeme a protlačíme mačkadlem na brambory. Brambory nemusíme být úplně do hladka, s malými rustikálními kousky brambor bude koláč po upečení ještě chutnější. Když jsou brambory už jen vlažné, přidáme sůl, čerstvé změklé máslo, prášek do pečiva, sladkou smetanu a po menších částech přisypáváme také mouku. Vše důkladně smísíme rukama na poloměkké těsto, vytvarujeme z něj obdélník, který rozválíme na pomoučněné desce na tloušťku asi 0,5 cm. Plát těsta svisle rozdělíme nožem na dvě části, a sice na 2/3 a 1/3.

Větší část těsta přeneseme pomocí válečku do pekáče vyloženého pečícím papírem, roztlačíme rukama tak, aby po obvodě byl pás vysoký asi 1,5 cm. Na těsto rovnoměrně rozprostřeme vychladlou masovou náplň, přikryjeme druhou částí těsta a povrch potřeme rozšlehaným vejcem.

Slaný bramborový koláč plněný mletým masem vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C (funkce horní a dolní ohřev) a pečeme asi 45 minut, dokud povrch slaného koláče nezíská pěknou zlato-hnědou barvu.

Upečený slaný bramborový koláč vyjmeme z trouby a nakrájíme na porce. Koláč servírujeme jako teplé samostatné jídlo na večeři s horkým čajem, chutná i jako 2. chod na oběd. Dobrý je i za studena jako příloha k sytým polévkám. Je to staré, tradiční a nenáročné sedlácké jídlo, které zasytí i zahřeje, není finančně nákladné a příprava je jednoduchá. Jako příloha ke slanému koláči se výborně hodí domácí čalamáda a kapustový salát.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Slaný bramborový koláč plněný mletým masem

Zpět na recept