V mixeru rozdrtíme lískové oříšky a mandle. Vejce rozklepneme, žloutky oddělíme od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli v pevný sníh. Formu na stromeček vymažeme a vysypeme strouhankou. Troubu rozehřejeme na 160 °C.
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Do žloutkové pěny přimícháme drcenou mandlovo-ořechovou směs a dobře promícháme. Přidáme strouhanku a nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do formy a pečeme asi 45 minut. Poté necháme korpus vychladnout.
Na náplň rozpustíme nalámanou čokoládu ve vodní lázni s kávou. V mixeru promixujeme změklé máslo, moučkový cukr a žloutky. Již vychladlou čokoládu s kávou promícháme s máslově žloutkovou směsí, až vznikne hladký krém. Suroviny na krém připravíme stejným způsobem jako na náplň, liší se jen v udávání surovin.
Vychladlý stromečkový korpus podélně rozpůlíme. Obě poloviny potřeme kávou a potřeme připravenou náplní. Sladký vánoční stromeček uzavřeme a strany i vrch potřeme připraveným krémem. Můžeme potírat zoubkovanou stěrkou. Sladký vánoční stromeček ozdobíme podle fantazie, třeba cukrářským barvivem, mandlemi a čokoládou.
Sladký vánoční stromeček necháme ztuhnout a poté může ozdobit náš vánoční stůl.