Kuře naporcujeme na menší kusy (stačí rozčtvrtit) a zalijeme vodou. Přidáme koření (černý celý pepř, nové koření a bobkový list), dále přidáme kořenovou zeleninu (mrkev, menší celer, menší petržel), rozpůlíme cibuli a do jedné půlky zapíchneme hřebíček. Vše zvolna vaříme doměkka.
Druhou půlku cibule nadrobno pokrájíme a v kastrolu necháme zesklovatět na rozpuštěném másle. Pak zaprášíme moukou a krátce zasmahneme. Přidáme mletou papriku a dobře a rychle promícháme, ať paprika nezhořkne, zalijeme asi polovinou kuřecího vývaru, osolíme a opepříme. Necháme alespoň 20 minut provařit, potom omáčku promixujeme, přidáme smetanu a krátce povaříme.
Kuře obereme a přidáme do omáčky, aby se prohřálo. Kuře na paprice podáváme například s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem.