Recept na velice jednoduchou omáčku, což neodebírá na její skvělé chuti a možnosti použití k více běžným přílohám (brambory, těstoviny apod.).
Hodnocení
3.9
/ 5 (13x)
Doba přípravy
45 min
Ingredience
Ostatní
Olej4 lžíce
Sůl1 špetka
Cibule1 ks
Voda1 hrnek
Mletý pepř1 špetka
Kari koření1 lžička
Provensálské koření1 lžička
Točený salám1 porce
Podle potřeby
Máslo
Brambory
Mléko
Jíška
Podle chuti
Kečup
Postup přípravy
Brambory oloupeme, vložíme do hrnce, vlijeme potřebné množství vody, osolíme a dáme pod pokličku vařit.
Mezitím si nakrájíme točený salám (nebo špekáček či klobásku) na malé kousky.
Vezmeme 1 velkou (2 - 3 menší) cibule, které oloupeme a nakrájíme nadrobno. Množstvím cibule nešetříme, té není nikdy dost.
Na pánvi si rozpálíme olej a pomalu nasypeme cibuli. Při častém míchání necháme zesklovatět. Poté vkládáme i nakrájený masový výrobek a rychle během 2 - 4 minut na prudším ohni restujeme. Oheň zmírníme.
Během přípravy omáčky kontrolujeme brambory! Až budou hotové, scedíme je a rozmačkáme.
Dále dáme do hrnce s brambory máslo a velké množství mléka, vezmeme šlehač a rozšleháme tak, aby nezůstaly žádné hrudky. Odstavíme.
Točený salám s cibulí osolíme a opepříme. Přidáme provensálské koření a kari koření. Z každého cca 1 - 2 čajové lžičky. Zamícháme. Přidáme množství kečupu, rovněž promícháme.
Pro větší množství nalijeme do sklenice vodu, necháme převařit společně s omáčkou a zahustíme.
Skvělou klobásovou omáčku servírujeme s bramborovou kaší jako hlavní chod.