Propadla jsem kváskování, peču chleba i sladké pečivo a tito šneci z pšeničného kvásku lievito madre jsou nepřekonatelní. Na čas náročnější příprava sice vyžaduje trochu plánování, ale stojí to zato.
Hodnocení
4.6
/ 5 (7x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Těsto
Aktívní bílý kvásek320
Voda150
Hladká mouka 00400
Sladěnka100
Rostlinný olej 80
Chia semínka1
Sůl 1
Náplň 1
Rostlinné máslo (Alsan)100
Cukr krystal 100
Mletá skořice1
Postup přípravy
Aktivní kvásek (lievito madre) smícháme s vodou do řídké kaše, přidáme ostatní ingredience a v robotu vypracujeme hladké těsto.
Necháme při pokojové teplotě kynout nejméně dvě hodiny, můžeme dvakrát přeložit tak, že těsto na válu vytáhneme do stran do tvaru přibližného čtverce, rohy pak vytáhneme a přeložíme do středu, poté těsto zarolujeme jako roládu a vrátíme do mísy, podpořîme tím vznik lepkové sítě, která udrží bublinky v těstě, to pak bude krásně nadýchané.
Po dvou hodinách, když už těsto viditelně zvětšilo svůj objem, jej vyválíme do placky cca 5 mm silné, snažíme se aby tvar byl co nejvíce pravidelný, třeba čtverec nebo obdélník:) celou plochu potřeme změklým máslem, posypeme krupicovým cukrem a skořicí, zavineme do rolády a nití nakrájíme na špalíky (dělám je vysoké asi 5 cm).
Každý kousek pak dáme do formy na muffiny vyložené papírovými košíky. Ve formě necháme znovu kynout dvě hodiny nebo i více, tak aby šneci opět viditelně zvětšili svůj objem.
Kynout necháváme v pokojové teplotě.
Troubu rozehřejeme na 180 stupňů a pečeme 20-30 minut do zlatova.
Teplé šneky můžeme polít cukrovou polevou z citronové šťávy a moučkového cukru. Necháme zcela vychladnout a dobrou chuť.