Bílé fazole vypereme a namočíme do studené vody alespoň na 4 hodiny. Potom je osolíme, přidáme bobkový list a ve stejné vodě uvaříme doměkka. Hotové fazole scedíme, odstraníme bobkový list a necháme v cedníku okapat a vychladnout.
Nakládané chilli papričky zbavíme jadérek a nakrájíme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Petrželovou nať omyjeme a usekáme.
Zálivka: Z citronu vymačkáme šťávu, kterou smícháme s olivovým olejem a ochutíme pepřem, kmínem a solí.
Vychladlé fazolky promícháme s cibulí, chilli papričkami, petrželkou a zálivkou. Podle potřeby osolíme a necháme 20 minut rozležet v chladu.
Salát z bílých fazolí servírujeme na listech ledového salátu a podáváme k masitým pokrmům nebo samostatně s pečivem.