Ruské pirohy

Pravé ruské masové pirohy výborné jako pochoutka k pivu i vínu (nebo vodce), rodinný recept od babičky.


4.670x
160 min
4×

Postup přípravy

Maso jemně nameleme, tradičně se používalo maso vyvařené, z vývaru se dělal třeba boršč. Lze použít jak hovězí, tak vepřové nebo směs. Namleté maso lze i koupit, ověřte si ale, že je namleté opravdu jemně. Maso musí být libové, jinak budou pirožky jen tukové vaky.

Připravíme si těsto, které bude alespoň hodinu ležet v ledničce. 1:1:1 smícháme tvaroh (nejlepší ten, co je balený jako máslo), mouku a při pokojové teplotě změklé máslo. Uhněteme těsto, můžeme jím u bouchat o linku, mačkat ho, hlavně ať je pořádně propracované. Rozdělíme ho do menších koulí (jako pěst) a oddělené vložíme do sáčku. Já používám odpadkový pytel, vždy po kouli ho protočím a přidám další kouli.

Na nadrobno nakrájené cibulce si osmažíme mleté maso s pepřem.

Uvaříme si vejce natvrdo. Pokud pirohy budeme mrazit, lze vynechat, mražené bílky mohou připadat vodnaté. Po vychlazení vejce nasekáme najemno, můžeme dát vejce po vejci do hrnku a rozkvedlat nožem.

Jednu z koulí těsta rozválíme na lehce pomoučněném válu do tenoučka, ale zase aby se netrhalo při plnění, záleží na zručnosti. Rozkrájíme (nejlépe kráječem na pizzu) na čtverce, opět záleží na zručnosti, jak velké zvládneme plnit, v průměru 4 x 4 cm.

Čtverečky plníme masovou směsí promíchanou s vajíčky a to tak, že doprostřed čtverečku dáme asi lžičku náplně a přimáčkneme protilehlé rohy a domačkáme v pirožek.

Ruské pirožky klademe na nevymazaný plech. Na vymazaném by se rozplizly, těsto je samotné dost tučné, na mouce by se zase připálily.

Ruské pirohy potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme jemně strouhaným eidamem. Dáme péct dorůžova.
user-icon

autor Elík


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Ruské pirohy

Zpět na recept