Rendlíkový chléb

Chléb se vždycky povede, je měkký a dobře chutná. Recept je pro použití v domácí pekárně - vymíchá, vykyne. Určitě by bylo možné jej vypracovat i ručně.


5.01x
150 min

Ingredience

těsto

1 lžičkasůl
1.5 hrnkuvoda
1 hrnekpolohrubá mouka
1 hrnekhladká mouka
1 lžičkamletý kmín
0.8 hrnkucelozrnná mouka
1.5 lžičkyinstantní droždí
0.3 hrnkupsylium

na potření

sůl
voda

podle potřeby

polohrubá mouka na vysypání

Postup přípravy

Do pekárny na chleba nasypeme 1 lžičku soli (používám mořskou) a nalijeme 1,5 hrnku vody.

Do mísy si odměříme 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky a 1 hrnek chlebové nebo celozrnné mouky smíchané s psyliem (asi 3/4 hrnku mouky a zbytek doplním psyliem), do mísy dále přijde vrchovatá čajová lžička mletého kmínu a 1,5 lžičky sušeného droždí. Vše důkladně promícháme a nasypeme do pekárny k vodě se solí. Nastavíme program na těsto - je to cca 1,5 hod.

Když je těsto hotové, vyklopíme ho na pomoučené prkýnko a vytvarujeme do kulatého tvaru. Zakryjeme utěrkou a necháme na lince 30 minut kynout. Až bude zbývat 10 minut do konce kynutí, zapneme si troubu (spodní i vrchní ohřev) na 220°C - do studené trouby vložíme plech a na něj dáme rendlík i s poklicí (asi by se dal použít i skleněný pekáč s víkem).

Jakmile je vše rozpáleno a dokynuto, otevřeme troubu a opatrně sundáme z hrnce pokličku, rendlík vytáhneme ven a překlopíme do něj vykynutý bochník. Mašlovačkou potřeme vodou se solí, zakryjeme pokličkou a na 220 °C pečeme 30 minut, poté odstraníme poklici, teplotu snížíme na 190 °C a dopékáme dalších 10 minut. Poté vyndáme rendlík na mřížku, na několika místech propíchneme jehlicí, aby vyšla pára. Upečený rendlíkový chléb necháme trochu vychladnout.

Hotový chléb vyklopíme a necháme ho na mřížce zcela vychladnout.

Poznámka: Tento rendlíkový chléb je super, díky psyliu je krásně vláčný po celou dobu, než ho zbaštíme. Obvykle peču 1 - 2x týdně a s manželem si opravdu pochutnáváme.

Jak na kynuté těsto?

user-icon

autor Lezlaha


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Rendlíkový chléb

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena