Řecké fazole

Výborné jídlo, které se dá jíst horké i studené, samostatně i jako příloha.


4.319x
90 min
4×

Ingredience

4 stroužkyčesnek
sůl
1 kscibule
4 řapíkyceler
2 snítkytymián
250 mlvoda
4 ksmrkev
2 lžícemed
2 ksbobkový list
2 lžíceolivový olej
500 gčervené fazole
1 špetkasušené oregano
mletý černý pepř
400 mlkonzervovaná rajčata
0.5 kssušená chilli paprička

Postup přípravy

Namočíme si velké bílé nebo červené fazole do druhého dne. Slijeme fazole, vložíme je do hrnce a zalijeme je dostatečným množstvím studené vody. Fazole přivedeme do varu na prudkém ohni. Pak snížíme teplotu a dusíme je nepřikryté asi 30 - 35 minut doměkka. Uvařené fazole slijeme.

Mezitím si připravíme omáčku. Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno, česnek na nudličky, celer a mrkev na kostky. Usmažíme cibuli dozlatova na rozehřátém oleji. Přidáme celer, tymián, bobkový list, oregano, chilli, rajčata, vodu, med sůl a pepř. Vše přivedeme k varu. Přikryjeme a dusíme asi 1 hodinu, až omáčka trochu zhoustne a zelenina změkne.

Zatím si předehřejeme troubu na 190 °C. Fazole a omáčku vložíme do zapékací misky nebo pekáčku a pečete asi 20 - 25 minut, až jsou fazole měkké. Z řeckých fazolí vyjmeme bobkové listy a snítky tymiánu.

Řecké fazole podáváme podle chuti. Vhodnou přílohou jsou fazole.
user-icon

autor superdrive


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Řecké fazole

Zpět na recept