Připravíme si nejdříve kvásek z 1/3 mléka, droždí, trochy mouky a cukru. Lehce ho poprášíme moukou a necháme ho na teplém místě vzejít do té doby, než pomoučněný povrch popraská. Ostatní suroviny dáme do mísy. Kvásek až jako poslední a dáme pozor, abychom ho nenalili na sůl nebo máslo a zaděláme hladké těsto.
Těsto nenecháváme vykynout, rozdělíme je ihned na osm kusů a naplníme povidly. Takto připravené buchty dáme do pekáčku, potřeme máslem a necháme vykynout tak dlouho, aby zvětšily objem o polovinu. Po vykynutí dáme péct do předehřáté trouby na 180–190 °C na dobu přibližně 20 až 25 minut. Každá trouba peče trochu odlišně.
Servírování
Cukr v kastrůlku roztavíme na světlý karamel a do karamelu položíme rozpůlené a vypeckované švestky řezem dolů. Dusíme je přibližně 3 minuty dopoloměkka.
Povidlové buchty před podáváním lehce ohřejeme, přidáme teplé švestky a na okraj talíře dáme zmrzlinu. Na okraj proto, že je moučník celý teplý, aby se zmrzlina rychle nerozpouštěla.
TIP: Do buchet můžeme použít i jiný tuk. Nejen máslo, ale i kachní sádlo a buchty pak vydrží dlouho vláčné.
Po upečení povidlové buchty potřeme rozpuštěným máslem s rumem, vylepší a doplní jejich chuť. Nejlépe se k tomuto moučníku hodí perníková zmrzlina.
Autor receptu: Lukáš Skála
Zdroj:
SEXY moderní česká kuchyně, vydalo R MEDIA, spol. s r.o., 2013
SEXY moderní česká kuchyně je dobře propracovaná a přehledná kuchařská kniha, ze které uvaří úžasné pokrmy i normální smrtelník. Recepty jsou sestaveny tak, aby zpracováním i surovinami byly dostupné každému, kdo se rozhodne postavit se ke sporáku a začít. Nápady, forma i vybraná jídla však musí nadchnout i profesionály.