Játra očistíme, důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky. Připravené plátky obalíme v hladké mouce a odložíme do chladu.
Cibule oloupeme, a stejně jako očištěné a semínek zbavené papriky, nakrájíme na nudličky. Rajčata spaříme vroucí vodou a sloupneme. Oloupaná rajčata rozpůlíme, vybdlabeme dužinu včetně šťávy a dáme stranou. Zbylá rajčata pokrájíme na kousky.
Olivový olej si rozehřejeme a zesklovatíme na něm cibuli. Přidáme papriky a kousky rajčat. Když papriky změknou, vmícháme odloženou dužinu a šťávu z rajčat, a asi 5 minut vše povaříme. Pak vše propasírujeme do čistého hrnce, zahřejeme a ochutíme solí a čerstvým pepřem.
Na rozpáleném sádle zprudka opečeme připravené plátky jater, hotové osolíme, přendáme na talíře a přelijeme uvařenou omáčkou.
Portugalskou játru servírujeme pokrytou plátky zelených oliv.