Sušenky rozmixujeme s kakaem a rozpuštěným máslem. Do otevírací kulaté formy o průměru 20 cm dáme sušenkovou směs a dobře ji prsty přitiskneme. Formu dáme na 15 minut do mrazáku. Želatinu namočíme do studené vody asi na 10 minut.
Pomerančový džus minutu provaříme se 70 g cukru. Žloutky vyšleháme s kukuřičným škrobem a 50 g cukru. Trochu džusu nalijeme k vyšlehané směsi, promícháme a postupně dolijeme zbytek džusu. Směs dáme na plotnu a na mírném ohni a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Zhoustnutou směs odstavíme a přimícháme dobře vyždímanou želatinu. Promícháme a přikryjeme folií. Krém takto necháme vychladnout. Ricottu našleháme s mascarpone a moučkovým prosátým cukrem. Pomaličku přidáváme džusovou směs a nakonec vyšlehanou smetanu.
Asi 150 g vyšlehané náplně si necháme stranou. Zbytek krému naneseme na sušenkový korpus a dobře uhladíme. Odloženou náplň vložíme do cukrářského sáčku s větším nástavcem a cheesecake ozdobíme. Pomerančový cheesecake uložíme na 4 hodinky ztuhnout do lednice.
Ztuhnutý cheesecake ozdobíme plátky pomerančů podle fantazie. Já přidala kiwi a sekané pistácie. Pomerančový cheesecake nakrájíme a můžeme vychutnávat.