Pomalu pečená kachna

Recept na klasickou pečenou kachnu podávanou s knedlíkem a červeným zelím. Je krásně měkká, voňavá a její kůrčička křupavá.


3.960x
2×

Ingredience

1 lžičkasůl
1 kskachna
1 lžícemed
1 lžičkacelý kmín

příloha

1 lžíceolej
sůl
ocet
1 kscibule
cukr krupice
mletý černý pepř
1 hlávkačervené hlávkové zelí

Postup přípravy

Budeme potřebovat 1 kachnu, 1 lžičku soli, celý kmín a 1 lžíci medu. Dále bude potřeba pekáček s víkem a náš čas, protože kachna vyžaduje dlouhé pečení. Aby kachna nebyla samá kost, měla by vážit alespoň 2 kilogramy, mysleme na to při koupi. Kachna je samozřejmě nejlepší z domácího chovu, ale koupíme-li mraženou, musíme ji vyndat z mrazáku 24 hodin před přípravou. Kachnu poté důkladně omyjeme, osušíme a vyndáme sáček s droby, pokud je kachna obsahuje. Ty můžeme uchovat na jiný recept. Do kachny zvenčí i zevnitř důkladně vetřeme sůl. Kachnu ze všech stran posypeme kmínem, kterým nešetříme. Připravenou kachnu vložíme do pekáčku. Kachnu podlijeme 0,5 dl vody a přikryjeme. Takto připravenou kachnu vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C péct - pečeme 4,5 hodiny bez odkrývání a nahlížení do trouby. Během pečení kachny si připravíme přílohu - dušené červené zelí. Budeme potřebovat 1 menší červené hlávkové zelí, 1 cibuli, 1 lžíci oleje a koření a dochucovače - ocet, cukr krupici, sůl a pepř. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Hlávkové zelí omyjeme, zbavíme vrchních listů a odkrojíme tvrdý košťál. Zelí nakrájíme na jemné nudličky. Cibuli osmahneme na rozpáleném oleji. Na cibuli vsypeme připravené červené zelí, osolíme, opepříme, zalijeme troškou vody a dusíme pod pokličkou doměkka asi 20 minut. Podušené zelí dochutíme octem a cukrem podle chuti. Pokud máme rádi zahuštěnou variantu, přidáme 5 minut před dokončením lžíci hladké mouky rozmíchané ve vodě, nebo jednu najemno nastrouhanou bramboru. Kachnu po 4,5 hodinách vyjmeme z trouby a potřeme směsí medu a výpeku. Vložíme zpět do trouby, teplotu mírně zvýšíme a dopékáme dozlatova (bez přikrytí). Kachna díky medu získá zlatavou a křupavou kůrčičku. Upečenou kachnu naporcujeme nůžkami na drůbež. Pečenou kachnu podáváme s připraveným podušeným červeným zelím a bramborovým nebo houskovým knedlíkem.

Recepty na domácí knedlíky najdete zde

Dušené zelí, jak ho neznáte: S jablky, mangem i ve škubáncích

Pokud máte rádi dušené zelí, máme pro vás pár receptů, které doplní vaši kuchařku. Klasické bílé a červené dušené zelí obohatíme o jablíčko nebo mango, zelí použijeme k přípravě zelných škubánků a šišek, nechybí ani bramborové knedlíky, ke kterým zelí prostě patří.

Dušené

Svatomartinské MENU a nákupní seznam: Na co nezapomenout?

Listopad je tu a s ním i blížící se svátek sv. Martina, který by měl být ve znamení rodinných setkání a také poctivé a tradiční svatomartinské hostiny. Vypečená husička a další svatomartinské pochoutky jsou v tomto období každoročně sázkou na jistotu.

Svatomartinské

user-icon

autor Michy

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Pomalu pečená kachna

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Vánoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena