Recept na klasickou pečenou kachnu podávanou s knedlíkem a červeným zelím. Je krásně měkká, voňavá a její kůrčička křupavá.
1 lžička | sůl |
1 ks | kachna |
1 lžíce | med |
1 lžička | celý kmín |
příloha | |
---|---|
1 lžíce | olej |
sůl | |
ocet | |
1 ks | cibule |
cukr krupice | |
mletý černý pepř | |
1 hlávka | červené hlávkové zelí |
Budeme potřebovat 1 kachnu, 1 lžičku soli, celý kmín a 1 lžíci medu. Dále bude potřeba pekáček s víkem a náš čas, protože kachna vyžaduje dlouhé pečení. Aby kachna nebyla samá kost, měla by vážit alespoň 2 kilogramy, mysleme na to při koupi. Kachna je samozřejmě nejlepší z domácího chovu, ale koupíme-li mraženou, musíme ji vyndat z mrazáku 24 hodin před přípravou. Kachnu poté důkladně omyjeme, osušíme a vyndáme sáček s droby, pokud je kachna obsahuje. Ty můžeme uchovat na jiný recept. Do kachny zvenčí i zevnitř důkladně vetřeme sůl. Kachnu ze všech stran posypeme kmínem, kterým nešetříme. Připravenou kachnu vložíme do pekáčku. Kachnu podlijeme 0,5 dl vody a přikryjeme. Takto připravenou kachnu vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C péct - pečeme 4,5 hodiny bez odkrývání a nahlížení do trouby. Během pečení kachny si připravíme přílohu - dušené červené zelí. Budeme potřebovat 1 menší červené hlávkové zelí, 1 cibuli, 1 lžíci oleje a koření a dochucovače - ocet, cukr krupici, sůl a pepř. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Hlávkové zelí omyjeme, zbavíme vrchních listů a odkrojíme tvrdý košťál. Zelí nakrájíme na jemné nudličky. Cibuli osmahneme na rozpáleném oleji. Na cibuli vsypeme připravené červené zelí, osolíme, opepříme, zalijeme troškou vody a dusíme pod pokličkou doměkka asi 20 minut. Podušené zelí dochutíme octem a cukrem podle chuti. Pokud máme rádi zahuštěnou variantu, přidáme 5 minut před dokončením lžíci hladké mouky rozmíchané ve vodě, nebo jednu najemno nastrouhanou bramboru. Kachnu po 4,5 hodinách vyjmeme z trouby a potřeme směsí medu a výpeku. Vložíme zpět do trouby, teplotu mírně zvýšíme a dopékáme dozlatova (bez přikrytí). Kachna díky medu získá zlatavou a křupavou kůrčičku. Upečenou kachnu naporcujeme nůžkami na drůbež. Pečenou kachnu podáváme s připraveným podušeným červeným zelím a bramborovým nebo houskovým knedlíkem.
autor Michy
Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021 O nás |Všechny služby |Volná místa |Reklama |Servis firmám
Všeobecné podmínky |Cookies |Ochrana osobních údajů |Zpracování osobních údajů |Odstranění osobních údajůJakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu Economia, a. s. zapovězeno.