Polotvrdý domácí sýr z tvarohu

Velice jednoduchý recept na výrobu chutného sýra z tvarohu. Já jsem použil domácí tvaroh z kozího mléka a kozí mléko, ale určitě by šlo použít i koupený tvaroh a mléko kravské, například z mlékomatu.


5.017x
20 min
1×

Postup přípravy

Do hrnce vložíme tvaroh a mléko, zahříváme a mícháme, dokud se neoddělí syrovátka od hustší sýrové hmoty. Sýřeninu pak scedíme přes plátýnko (čistý kapesník), kterým si vyložíme cedník. Syrovátku nevyléváme, dá se použít jako přísada do koupele.

Scezenou sýrovou hmotu vrátíme do hrnce, kam přidáme ještě máslo a jedlou sodu a mícháme, dokud se hmota nezačne tavit. Poté přidáme sůl a zvolené koření podle vlastní chuti. Použil jsem grilovací koření na sýr. Ještě důkladně promícháme a ve chvíli, kdy je sýrová hmota hladká a táhne se, přemístíme ji do formy, kde bude tuhnout, ideálně přes noc.

Snazšímu vyklopení sýra z pevné formy (miska, hrneček) pomůžeme tím, že si formu vyložíme potravinářskou folií, nebo použijeme silikonovou formu, která je pružná a sýr z ní jde vyklopit velice snadno.

Polotvrdý domácí sýr z tvarohu podáváme s chlebem či pečivem podle chuti.
user-icon

autor Honza


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Polotvrdý domácí sýr z tvarohu

Zpět na recept