4 stroužky | česnek | |
4 ks | brambory | |
1.3 dl | voda | |
1 ks | mrkev | |
1 ks | cibule | |
1 ks | zelená kapie | |
1 ks | velké rajče | |
3 řapíky | řapíkatý celer | |
1 ks | menší pastinák | |
1 ks | sklelet z kuřete | |
2 lžíce | sušené hříbky nebo směs hub | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
petrželová nať | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
2 kuličky | nové koření | |
5 kuliček | celý černý pepř |
Kuřecí kosti a odřezky zalijeme studenou vodou, přidáme celý pepř, nové koření, sůl a sušené houby. Přivedeme k varu a necháme zvolna probublávat asi 20 minut. Hotový vývar přecedíme. Mezitím si připravíme ostatní zeleninu. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli a česnek oloupeme a jemně pokrájíme. Papriku a rajče omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na jemné proužky. Řapíky celeru očistíme a nakrájíme na kousky. Mrkev a pastinák oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Na oleji necháme zpěnit cibuli a česnek, přidáme ostatní připravenou zeleninu, včetně brambor. Vše orestujeme, zalijeme přecezeným drůbežím vývarem a zvolna pod pokličkou uvaříme doměkka. Polévku z kuřecího vývaru ochucenou houbami, doplněný zeleninou a bramborami podáváme horký s pečivem.
Pomalu tažený vývar jako nejlepší životabudič
Poctivý vývar vyžaduje čas a pomalé vaření, díky němuž dosáhne své síly a plné chuti. Hodí se do všech polévek, omáček, ale i jako základ pod pečené maso, při přípravě rizota a dalších pokrmů, které potřebují chvíli k dušení a prolnutí chutí. Vývar, kterému nechybí "štáva", jak na to? Zkuste naše prověřené recepty.
Recept na poctivý hovězí vývar krok za krokem
Dnes si ukážeme, jak si připravit domácí hovězí vývar. Poctivý vývar vyžaduje pomalé vaření a kvalitní suroviny. Proto si na jeho přípravu vyhradíme dostatek času.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena