Máte rádi bábovku z kynutého těsta, ale na vás moc "těžká"? Zkuste tuto bábovku z pohankové mouky. Místo mandlí můžeme použít rozinky namočené v rumu.
100 g | cukr |
sůl | |
2 ks | vejce |
70 g | máslo |
strouhanka | |
2 dl | smetana |
30 g | droždí |
citronová kůra | |
300 g | pohanková mouka |
1 hrst | oloupané mandle |
máslo na vymazání formy | |
dřeň z vanilkového lusku |
Do vlažné smetany přidáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Mouku trochu osolíme a prosijeme. Mandle nakrájíme na nudličky.
Máslo utřeme s cukrem a vejci, přidáme citronovou kůru a vanilkovou dřeň. Pak přilijeme kvásek z droždí, postupně zamícháme osolenou mouku a vypracujeme těsto. Nakonec přimícháme mandle pokrájené na nudličky a těsto necháme chvilku kynout.
Formu silně vymastíme máslem a lehce vysypeme strouhankou. Těsto do ní pak přeložíme a necháme ještě 20 - 30 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 180 °C a bábovku v ní pečeme, dokud není hotová. Poznáme to, když ji propíchneme špejlí, na kterou se nic nepřilepí.
Upečenou vychladlou bábovku vyklopíme z formy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Zdroj: kniha Pohanka ve mlýně a kuchyni - Zdeněk Šmajstrla
autor Vilienka
Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021 O nás |Všechny služby |Volná místa |Reklama |Servis firmám
Všeobecné podmínky |Cookies |Ochrana osobních údajů |Zpracování osobních údajů |Odstranění osobních údajůJakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu Economia, a. s. zapovězeno.