Pohanková bábovka

Máte rádi bábovku z kynutého těsta, ale na vás moc "těžká"? Zkuste tuto bábovku z pohankové mouky. Místo mandlí můžeme použít rozinky namočené v rumu.


3.2222x
90 min
1×

Postup přípravy

Do vlažné smetany přidáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.


Mouku trochu osolíme a prosijeme. Mandle nakrájíme na nudličky.
Máslo utřeme s cukrem a vejci, přidáme citronovou kůru a vanilkovou dřeň. Pak přilijeme kvásek z droždí, postupně zamícháme osolenou mouku a vypracujeme těsto. Nakonec přimícháme mandle pokrájené na nudličky a těsto necháme chvilku kynout.


Formu silně vymastíme máslem a lehce vysypeme strouhankou. Těsto do ní pak přeložíme a necháme ještě 20 - 30 minut kynout.


Troubu předehřejeme na 180 °C a bábovku v ní pečeme, dokud není hotová. Poznáme to, když ji propíchneme špejlí, na kterou se nic nepřilepí.


Upečenou vychladlou bábovku vyklopíme z formy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.


Zdroj: kniha Pohanka ve mlýně a kuchyni - Zdeněk Šmajstrla

user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pohanková bábovka

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.