Plundrové těsto

Recept na tradiční těsto podobné listovému, které ale není časově tak náročné. Dá se využít naslano i nasladko, například na výrobu croissantů, ovocných i sýrových kapes, slaných tyčinek apod.


5.03x
160 min
1×

Postup přípravy

Mléko s 50 g másla lehce ohřejeme, odstavíme, přimícháme do něj droždí a po 5 minutách vejce. Mouku (je možno použít i celozrnnou) prosejeme s cukrem a solí, přidáme směs z mléka a vypracujeme vláčné těsto. Z těsta vytvoříme kvádr, zabalíme jej do potravinářské folie a dáme na hodinu do ledničky. Zbytek másla nakrájíme na kousky a utřeme dohladka, někdo přidává trochu mouky, ale jde to i bez ní. Utřené máslo položíme mezi dvě vrstvy pečicího papíru a rozválíme ho do čtverce na výšku asi 1 cm. Zabalíme jej a vložíme také do lednice. Těsto vytáhneme z lednice a rozválíme na pomoučněném vále na čtverec silný 1 - 2 cm. Na plát těsta položíme na koso tukový bochánek. Přečnívající rohy těsta přehneme přes máslo do tvaru obálky a na spojích těsto dobře slepíme, aby nám při válení máslo nevylézalo. Těsto s máslem uprostřed rozválíme na obdélník třikrát delší než je jeho šířka, válíme jen jedním směrem. Plundrové těsto třikrát přehneme, zabalíme do potravinářské folie a dáme zhruba na 15 minut do chladu. Poté těsto položíme na pomoučněný vál, otočíme o 90° oproti předchozímu válení a opět je rozválíme jedním směrem na obdélník třikrát delší než je jeho šířka. Kraje těsta přehneme do středu obdélníku a celý obdélník přehneme ještě na půlku. Zabalíme do potravinářské folie a dáme opět na chvíli do chladu. Tento bod zopakujeme ještě dvakrát. Po posledním převálení plundrového těsta jej dáme do ledničky asi na 2 hodiny. Pokud nechceme těsto hned zpracovat, vydrží nám v lednici asi týden. Plundrové těsto vytáhneme z ledničky 20 minut před použitím. Na pomoučněném vále je vyválíme a vykrájíme do požadovaného tvaru a plníme podle chuti. Vše přeneseme na plech pokrytý pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka a opět podle chuti můžeme posypat mákem, semínky apod. Podle tloušťky těsta pečeme 10 - 20 minut zhruba při 190 °C.
user-icon

autor Tereza

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Plundrové těsto

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Žádná

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena