Recept na jemnou roládu z vepřové plece, plněnou míchanými vajíčky s hráškem a šunkou.
800 g | vepřová plec |
4 plátky | vepřová šunka |
3 ks | kyselá okurka |
3 lžíce | sádlo vepřové |
1-2 | cibule |
podle chuti | |
---|---|
čerstvě mletý černý pepř | |
sůl | |
náplň | |
3 ks | vejce (S) |
2 lžíce | smetana na vaření |
2 lžíce | sterilovaný hrášek |
1 lžíce | máslo |
podle potřeby | |
hořčice plnotučná | |
1-2 lžičky | hladká mouka |
Nejdříve si připravíme vaječnou náplň. Vajíčka rozklepneme, prošleháme se smetanou, osolíme a opepříme. Poté je vlijeme na pánev s rozpuštěným máslem, přidáme okapaný hrášek a za stálého míchání necháme srazit.
Vepřovou plec očistíme a podélným řezem nakrojíme tak, aby vznikl plát masa. Maso z obou stran přes fólii rozklepeme na výšku asi 2 cm. Takto připravený plát plece osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a poklademe plátky šunky. Asi jeden a půl centimetru od okraje naneseme vaječnou směs, kterou poklademe podélně rozkrojenými okurkami. Pomocí potravinové fólie rolku pevně uzavřeme a zajistíme potravinovým provázkem nebo jehlami.
Oloupanou cibuli nasekáme nahrubo. Na velké pánvi rozpustíme sádlo, na kterém rolku ze všech stran zprudka opečeme a přendáme do pekáčku. Poté na výpeku orestujeme cibuli dorůžova a přendáme ji i s tukem k rolce. Vše podlijeme malým množstvím vody a zakryté pečeme při 180 °C doměkka. Během pečení maso obracíme, přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou. Měkkou roládu vyjmeme, zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a uchováme na teple.
Pekáček s upečenou cibulí přendáme na plotýnku. Šťávu necháme vysmahnout na tuk, který za stálého míchání zaprášíme hladkou moukou a následně zředíme vodou nebo vývarem, ve kterém jsme promíchali půl lžičky hořčice a lžíci nálevu z okurek. Omáčku povaříme asi 15 minut a následně jí přecedíme na maso.
Plněnou vepřovou rolku rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme s bramborovou kaší a kyselou okurkou jako hlavní chod.
Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech
Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena