Cibuli a zbylou zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno, větší mrkve nastrouháme na hrubém struhadle, žampiony na plátky a pórek nakrájíme na kolečka.
Kuřecí maso nebo vepřovou plec podle potřeby očistíme a nakrájíme na drobné nudličky. Jemně je ochutíme česnekovou solí a pepřem.
V mírně osolené vodě uvaříme rýži do poloměkka.
Na troše másla podusíme žampiony.
Na sádle nebo oleji osmažíme cibuli. Přidáme maso a zprudka jej na cibuli opečeme.
Do ohnivzdorné mísy narovnáme podušené maso, na ně mrkev s pórkem, vrstvu poloměkké rýže a nakonec podušené žampiony. Vše zalijeme vodou, ve které jsme rozpustili kuřecí bujon, asi 1 - 2 cm nad poslední vrstvu. Zdá-li se nám jídlo málo slané, ještě přisolíme.
Ve vyhřáté troubě pilaf dusíme zhruba 30 minut. Hotový pilaf na talíři posypeme nakrájenou petrželkou.
Tohle jídlo nemá s pilafem nic společného!!! Do pravého pilafu patří (mmj.) rajčata, rozinky a slunečnicová semínka! A vaří se to vše dohromady v jednom hrnci:
400g kuřecího masa, 3 lžíce oleje, 1 červená paprika, 1 svazek cibulky (pórek), 2 stroužky česneku, 125ml drůbežího vývaru, 40g rozinek, 1 chilli paprička, 40g slunečnicových semínek, 250g rýže, 240g rajčat (může být plechovka), sůl, pepř, kmín. Na oleji osmahneme maso s cibulkou, přidáme zeleninu a na plátky česnek. Směs zalijeme 125ml vývaru (přivedeme k varu), přisypeme rozinky, chilli papričku, slunečn.semínka a rajčata. Přidáme také rýži. Zalijeme 600ml vody, promícháme, sůl, pepř, kmín a vaříme na mírném ohni 25-30min. do změknutí rýže. Občas promícháme!
Tak toto je vynikající a pravý pilaf z jednoho hrnce!!!