Pikantní domácí kečup

Několik roků dělám pikantní domácí kečup z rajčat, který nám doma velmi chutná. Vyzkoušejte tento praktický recept, který se mi velmi osvědčil.


3.719x
160 min
1×

Ingredience

1 lžícesůl
125 mlocet
2 kgrajčata
250 gcibule
250 gjablko
150 gcukr krupice
0.5 lžičkyskořice mletá
1 lžícemletá sladká paprika
5 kuličekcelý černý pepř
5 kscelý hřebíček
5 kuličekcelé nové koření
1 ksfeferonka

Postup přípravy

Rajčata omyjeme, vyřežeme nejedlou část při stopce a pokrájíme na kolečka. Jablka omyjeme, odstopkujeme, zbavíme jádřince, ale neloupeme, jablka pokrájíme na kolečka. Cibuli očistíme a pokrájíme také na kolečka. Všechno dáme do velkého hrnce se sandwichovým dnem, přidáme celý černý pepř, sůl, celé nové koření, omytou odstopkovanou feferonku pokrájenou na jemno i se semínky, mletou sladkou papriku, mletou skořici, celé hřebíčky, přilijeme ocet, promícháme, přivedeme do varu a vaříme asi 1,5 hodiny za občasného promíchání. Směs nepodléváme vodou, rajčata pustí dost tekutiny. Po této době přidáme cukr a vaříme ještě 15 minut, můžeme odpařovat i déle, dokud nedosáhneme námi požadovanou konzistenci podle toho, jak hustý kečup chceme mít. Uvařený kečup rozmixujeme i s kořením, propasírujeme přes husté síto do jiného hrnce a naplníme do sklenic, které zavíčkujeme a zkontrolujeme, zda víčka dobře drží. Naplněné sklenice vložíme do hrnce, do 3/4 zalijeme studenou vodou, přivedeme vodu k varu a přikryté pokličkou sterilujeme při 80 °C po dobu 20 minut. Kečup poté vybereme, necháme vychladnout, sklenice otřeme čistou utěrkou a odložíme na poličku do chladné tmavé spíže. Po otevření skladujeme kečup do spotřebování v chladničce. Kečup pro rychlou spotřebu sterilovat nemusíme. Steriluji i tu část kečupu, která mi zůstala v sítu po pasírovaní a používám ji jako hustý domácí rajčatový protlak. Tento pikantní domácí kečup neobsahuje žádné konzervační látky ani éčka, po sterilaci je trvanlivý, velmi kvalitní, úžasně chutná, nekazí se a neplesniví. Je mnohem kvalitnější a lacinější než kupovaný z obchodu a přitom má vynikající chuť. Domácí kečup je pikantní a každý si může chuť ještě doladit podle svých představ. Kečup je vždy doma po ruce a má okamžité použití do jakéhokoliv jídla. Můžeme ho podávat i jako výbornou chuťovku a přílohu k těstovinám, smaženým hranolkům, uzeninám, sýrům a podobně. Příprava je opravdu jednoduchá a velmi se vyplatí.
user-icon

autor Libchen

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Pikantní domácí kečup

Zpět na recept
Druh jídla
Omáčky
Národní kuchyně
Ostatní

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena