Pelmeně Bédákovy

Mleté maso v nudlovém těstě. Sibiřské pelmeně - naše nejmilejší. Uvaříte jednou a budou vás přemlouvat, abyste je uvařili zase. Pro 3 lidi jsem jich dělával i 90. Jedli je v poledne i večer a celý den mi chodili do lednice na studené.


4.25x
160 min

Ingredience

podle chuti

sůl
ocet
mletý černý pepř
hnědá plnotučná hořčice

těsto

1 ksvejce
0.5 kgpolohrubá mouka

náplň

1 lžícemáslo
1 kscibule
0.5 kgmleté maso

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na másle dáme zesklovatět cibuli a po zchladnutí přidáme k mletému masu. Mleté maso může být vepřové, hovězí či míchané, ale ne zcela libové. Osolíme, opepříme (nešetříme), promícháme a dáme do lednice trochu ztuhnout.

Do mísy dáme polohrubou mouku a vejce. Podle potřeby přidáváme vodu a vypracujeme nudlové těsto.

Z půlky těsta válečkem, kdo nemá, tak lahví od piva, vyválíme plát tenký asi 2 mm.
Druhou půlku těsta přikryjeme, aby neoschla. Šálkem či skleničkou vykrájíme z plátu těsta kolečka.

Do středu koleček poklademe kuličky mletého masa větší než třešně, ale menší než švestka. Přehneme, přitlačením utěsníme okraje a natáhneme k sobě, aby vznikl klobouček. Přitiskneme a raději ještě jednou stlačíme okraje kolem dokola.

Na dospělého počítáme 10 kusů, zbyde-li těsto, necháme trochu zaschnout a nakrájíme z něho výtečné nudle do polévky. Ze zbytku mletého masa můžeme připravit karbanátky. Ale jinak čím více pelmení připravíme, tím lépe. Na Sibiři mají na půdě pytel syrových zmrzlých pelmení, až chrastějí. Přijde-li návštěva, naházejí je do vroucí vody a je uvařeno.

Hotové pelmeně naházíme do vroucí osolené vody a pohneme s nimi, aby se nepřichytily. Vaříme, dokud nejsou hotové. Jeden vyndám, těsto musí být uvařené a mleté maso šťavnaté.

Když se pelmeně vaří, připravíme si omáčku. Rozložíme talíře, na každý dáme lžíci hořčice, naředíme lžící octa a rozmícháme vidličkou. Podle chuti můžeme naředit vodou.

Hotové pelmeně Bědákovy nabíráme cedníkem, vytřepeme z nich vodu a sypeme na talíře po 10 - 12 kusech. Co nesníme hned, ohřejeme večer na páře, anebo syrové rozložíme na tácek, aby se nedotýkaly a dáme do mrazáku zmrznout. Pak je můžeme skladovat v mrazáku v pytlíku a už se nám neslepí.
user-icon

autor Bédák


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pelmeně Bédákovy

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Ruská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena