Pečené-dušené králičí stehno na másle a Chardonnay

Velmi chutný a nenáročný recept od Jamie Olivera, který rozhodně stojí za vyzkoušení.


2.921x
90 min

Postup přípravy

Králičí stehna omyjeme, osušíme, pořádně osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem z obou stran. Citronovou kůru nastrouháme na jemno a vytlačíme šťávu z jednoho citronu.

Připravená králičí stehna vložíme do pekáčku, polijeme citronovou šťávou, přidáme 30 g čerstvého másla a opečeme nad středním plamenem na sporáku do zlaté barvy z obou stran. Posypeme nastrouhanou citronovou kůrou, přidáme celé oloupané stroužky česneku, větvičky čerstvého rozmarýnu a čerstvého tymiánu a dalších 30 g čerstvého másla.

Když se máslo rozpustí, podlijeme suchým bílým vínem Chardonnay. Dusíme přikryté pokličkou v troubě, až bude maso králičích stehen měkké, to znamená asi 60 minut při teplotě 200 °C. Dopečeme už odkryté do pěkné zlato-hnědé barvy v troubě vyhřáté na 220 °C, a to asi 15 minut za občasného přelíváme chutným výpekem.

Pečené-dušené králičí stehna servírujeme teplé podlité chutným máslo-vínovým bylinkovým výpekem a podáváme s bramborovou kaší. Maso má jemnou chuť másla a vína a je nádherně voňavé po česneku, bylinkách, citronové šťávě a citronové kůře.

Jde o poměrně jednoduchý recept, ve kterém se kombinuje opečení, dušení a pečení králičích stehen. Chutný výpek slouží na přelévání masa během pečení i k podávaní. Maso je krásně šťavnaté a měkké pod upečeným povrchem. Recept Jamieho Olivera jsem jen nepatrně upravila, vřele doporučuji vyzkoušet a pochutnat si na této lahůdce.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Pečené-dušené králičí stehno na másle a Chardonnay

Zpět na recept