1 stroužek | česnek | |
sůl | ||
1 lžíce | máslo | |
1 svazek | petrželka | |
100 ml | smetana | |
500 g | hlíva ústřičná | |
2 lžíce | olivový olej | |
2-3 lžíce | zakysaná smetana | |
2-3 ks | jarní cibulka | |
mletý černý pepř | ||
100 ml | bílé suché víno |
Hlívu podle potřeby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a česnek očistíme. Cibuli nakrájíme na kolečka a česnek prolisujeme.
Na pávni rozehřejeme olej, přidáme kousek másla, vložíme houby a vše asi 5 minut restujeme. Přidáme cibuli a česnek a opékáme dalších 5 minut. Nakonec vše zalijeme smetanou, vínem, houby osolíme, opepříme a povaříme asi 3 minuty. Nakonec hlívu zjemníme zakysanou smetanou. Můžeme vmíchat nasekanou petrželku.
Vhodnou přílohou k pečené hlívě ústřičné jsou celozrnné toasty nebo jiné pečivo.
Foto: Vojtěch Leman
Tato méně známá a ne moc používaná houba si tedy zasluhuje pozornost. Stimuluje totiž imunitní systém a obsahuje spoustu dalších věcí, o kterých si teď řekneme. Hlíva, latinským názvem Pleurotus ostreatus, je cizopasná houba, kterou v přírodě naleznete na jaře nebo na podzim na kmenech většiny listnatých stromů.
Zdravé obědy – jezte chutně a zdravěji, začněte hned!
Jídlo je třeba přestat vnímat jen jako palivo, je nutné si uvědomit, že složení stravy, kterou dlouhodobě přijímáme, má pro naše zdraví zcela zásadní význam. Jídlo obsahuje vitamíny, minerální a biologicky aktivní látky, které v našem těle plní celou řadu úkolů a jsou součástí důležitých procesů. Jak začít jíst opravdu plnohodnotně a zdravě?
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena