Velmi lahodné a jemné pařížské dortíky vhodné pro slavnostní příležitosti.
Hodnocení
4.8
/ 5 (72x)
Doba přípravy
120 min
Chutnalo
5x
Ingredience
Krém
Cukr1/2 hrnku
Smetana ke šlehání1 kelímek
Čokoláda na vaření1 ks
Margarín nebo máslo250 g
Holandské kakao2 lžíce
Těsto
Vejce3 ks
Kakao2 lžíce
Kypřicí prášek do pečiva1 lžička
Cukr krupice0.8 hrnku
Hladká mouka 1/2 hrnku
Postup přípravy
Nejprve si připravíme krém. Za stálého míchání přivedeme k varu smetanu, cukr a kakao. Po spojení všech surovin a krátkém povaření směs sundáme s plotny. Přidáme nalámanou čokoládu a pokrájenou půlku másla. Necháme vychladnout, během chladnutí občas promícháme.
Po vychladnutí smetanu vyšleháme a až bude dostatečně hustá, přidáme zbytek změklého másla a vytvoříme krém.
Troubu nahřejeme na 250°C, plech vyložíme pečícím papírem.
Vejce a cukr vyšleháme do pěny. Přidáme zbytek surovin a jemně zamícháme.
Těsto nalijeme na pekáč a zarovnáme. Měla by to být malá tenká vrstva.
Pařížské dortíčky pečeme asi 8 minut. Povrch by měl být jemně hnědý.
Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Po vychladnutí pomocí např. hrníčku vykrajujeme kolečka do těsta.
Zdobení: Vždy jedno kolečko z upečeného těsta namažeme marmeládou a přiklopíme kolečkem namazaným krémem. Hezky to pak celé namažeme krémem a ozdobíme dle libosti. Já sypu pařížské dortíčky nastrouhanou čokoládou.
Už dlouho bojují s krémy na dorty.Dnes jsem vyzkoušela váš čokoládový a je naprosto bezkonkurenční, výborný... Prostě geniální. Děkuji
Bobína
Krém
Krém sem použila do košíčků. Vynikající recept, tuhý a moc dobrý jemný krém, děkuji za tento recept.
Jikorka
Dnes jsem pekla. Pařížský krém nemá chybu, pár jsem jich vyzkoušela a tenhle jasně vede, píšu si :)) Obyčejně nechávám vychladnout do druhého dne a pak teprve šlehám. Jak se krém povede, to určitě závisí na kvalitě másla a hlavně šlehačky. Čím víc procent tuku, tím líp.
Co se týká těsta, já bych určitě udělala sníh z bílků, jinak těsto zůstává tuhé a málo nadýchané, prdopeč už to moc nespraví. Ale jinak fajn, díky za recept :))
pipuška
Těsto nevím proč se nepovedlo. Vyšlehala jste pořádně vejce? V podstatě je to těsto na roládu. Včera jsem ji dělala a povedla se. Pokud máte horkovzdušnou troubu, zkuste snížit stupeň při pečení. A krém? Podařil se pokaždé. Takže také nechápu. A dělám to vždy stejným postupem, jak popisuji...
pipuška
Pěkný den, ano, každý je pečený zvlášť a do jednoho je přidáno pouze více kakaa. :)