Palačinka z hrnečku

Jednoduchý popis na přípravu tří palačinek. Dobré palačinky jsou se špenátem nebo malinovou marmeládou či džemem. Jako odměrku používám sklenici nebo skleněný hrneček.


0.00x
10 min

Postup přípravy

Na přípravu litého těsta v tak malém množství stačí hrnek s obsahem 200 ml. Dáme do něj mouku. Nejlépe ji odměříme na lžících. Lžíce jsou přiměřeně vrchovaté. Směs pak přesuneme do misky. Do sklenice nalijeme mléko, kterého je trochu víc než mouky. Přidáme vajíčko a pořádně rozkvedláme metličkou.

Na velkém hořáku středně rozpálíme velkou pánev a na ní z hrnku nalijeme těsto. Pánev trochu nakloníme, aby se těsto rovnoměrně rozlilo. Jakmile je těsto rozlité, zmáčkneme si přesně 1 minutu na budíku a za minutu palačinku obrátíme pomocí podběráku.

Je dobré si palačinku zkontrolovat pomocí nože, aby nebyla vespod ještě bílá, ale ani připálená.

Poznámka: Poměr hladké mouky k mléku je takovýto: Tři díly mouky a 4 díly mléka. Nikdy nedávejte poměr přesně 1:1, to by palačinky nešly na pánvy rozlít a byly by moc tlusté. Když je palačinka málo osmažená (smaží se méně než jednu minutu z jedné strany, nebo je hořák málo zapnutý) tak se při obracení lepí. Při zmuchlání se pak nedá narovnat bez potrhání. Proto si dám pozor, aby měla správnou barvu a nelepila se a netrhala.
user-icon

autor h4ever


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Palačinka z hrnečku

Zpět na recept