Ostružinový likér

Ostružiny jsou bohaté na vitamíny a minerály a lze z nich kromě šťávy, vín a moštů, připravit i lahodný likér krásné barvy a výrazné chuti.


3.717x
60 min

Postup přípravy

Na přípravu likéru budeme potřebovat cukrový sirup: 1 kilo cukru nasypeme do 3/4 litru vody a za mírného varu a stálého míchání ho rozpouštíme po dobu asi 15-ti minut. Necháme vychladnout a pokud ho připravujeme s předstihem, tak sirup i v chladu uchováme.

Zralé, ale ne přezrálé zahradní ostružiny šetrně opláchneme a necháme okapat. Rozmačkáme je a zalijeme malým množstvím vody. Přivedeme k varu a mírně asi 2 minuty povaříme. Uvařenou ostružinovou „kaši“ stáhneme a necháme chvíli nakvasit.

Pak scedíme přes sterilní plátýnko. Vymačkáme šetrně i šťávu z drtě v plátýnku. Ostružinovou šťávu doplníme na objem 1 litru vodou, nejlépe převařenou, vychladlou.

K 1 litru takto získané šťávy přilijeme 0,5 litru vody, 0,5 litru cukrového sirupu a 1 litr konzumního lihu ( 80 objemových % alkoholu). Promícháme a ostružinový likér necháme ustát. Můžeme ho ještě jednou přefiltrovat přes plátýnko, ale není to podmínkou.

Ostružinový likér plníme do sterilních suchých lahví, které hned uzavřeme sterilními uzávěry. (Korkové zátky lze dobře sterilovat např. v cedníku nad horkou párou). Likér necháme vychladnout a uložíme na chladném místě.
user-icon

autor Dana


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Ostružinový likér

Zpět na recept