Vaření.czReceptyOriginální italská pizza s omáčkou sugo di pomodoro
6 fotografií
+1
Originální italská pizza s omáčkou sugo di pomodoro
Originální recept na klasickou pizzu s originální italskou rajčatovou omáčkou sugo di pomodoro.
Hodnocení
5.0
/ 5 (13x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
4x
Ingredience
Omáčka
Česnek4 stroužky
Rajčata1 a 1/2 kg
Cibule1 ks
Mrkev1 ks
Olivový olej4 lžíce
Bazalka15 lístků
Podle chuti
Sůl
Mletý černý pepř
Těsto
Sůl2 špetky
Voda3 dl
Olivový olej2 lžíce
Hladká mouka 500 g
Sušené droždí10 g
Postup přípravy
Do větší misky nasypeme odváženou mouku, sušené droždí a sůl. Směs zamícháme, přidáme olivový olej a poté vodu. Znovu zamícháme vařečkou, aby se těsto spojilo a potom 5 minut hněteme hnětačem. Těsto se nesmí lepit a musí být vláčné. Když se bude těsto lepit, přisypeme ještě trochu mouku a znovu hněteme. Těsto by se nemělo rozpadat, ale nemělo by být ani moc tvrdé. Hotové těsto na pizzu necháme odležet.
Česnek oloupeme a prolisujeme. Očištěnou velkou mrkev a oloupanou velkou cibuli nakrájíme nadrobno. Rajčata oloupeme a nasekáme na kousky.
Do větší pánve přidáme olej a na rozpáleném oleji zpěníme prolisovaný česnek. Přidáme nakrájenou mrkev a cibuli. Po 3 minutách přidáme nasekaná rajčata a vaříme na mírném ohni asi půl hodiny. Omáčku dochutíme solí a pepřem, můžeme přidat i trochu cukru. Omáčku necháme v klidu vychladnout.
Než omáčka vychladne, vložíme do hmoždíře lístky z bazalky, sůl, trochu pepře a rozdrtíme. Na závěr do hmoždíře přidáme trochu olivového oleje a promícháme. Směs z hmoždíře přidáme do omáčky a promícháme.
Těsto rozdělíme na dvě části, vytvarujeme dva bochánky a válečkem vytvoříme dvě velké placky. Placky vložíme rovnou na plech nebo do remosky. V remosce se pizza dělá asi nejlépe.
Těsto důkladně potřeme omáčkou a přidáme na ni vše, na co máme chuť, sami Italové o pizze říkají, že je to jídlo 20 tisíc chutí.
Připravenou italskou pizzu vložíme do trouby a pečeme asi 12 minut při teplotě 250 °C. Originální italskou pizzu s omáčkou sugo di pomodoro po dopečení ihned podáváme jako chutný oběd nebo večeři.