Na rozpálenou pánev nalijeme 4 lžíce olivového oleje a přidáme plátky česneku. Když začne česnek zlátnout, přihodíme lístky bazalky, konzervovaná celá rajčata i se šťávou a vařečkou je rozmačkáme na jemno. Ochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem. Když směs projde varem, odstavíme z plamenu.
Omáčku propasírujeme přes husté síto do mísy, odstraníme česnek a bazalku a oškrábeme zbytek chutné omáčky vařečkou ze síta a přidáme ke směsi v míse.
Omáčku vrátíme do pánve, když začne vřít, snížíme plamen a necháme asi 5 minut jen probublávat, aby se zkoncentrovaly chutě. Omáčka je hotová, když dosáhneme správnou roztíratelnou konzistenci omáčky.
Omáčku můžeme skladovat v čistých sklenicích ve chladničce asi týden. V menších dávkách ji můžeme i zmrazit, ale nejlepší je však čerstvě připravená. Omáčka je nádherně voňavá, sladká a rychle hotová. Z uvedeného množství surovin uděláme asi 500 ml velmi chutné omáčky.
Rychlou rajčatovou omáčku podle Jamieho Olivera používáme hlavně na pizzu, ale výborně se hodí na těstoviny a také lze servírovat k masu i rybě.