Domácí ořechový likér vás zahřeje v podzimních a zimních obdobích.
0.5 l | voda |
5 ks | hřebíček |
1 ks | skořice celá |
500 g | cukr krystal |
0.2 l | vodka |
pomerančová kůra | |
35 ks | nezralé vlašské ořechy |
1.5 l | vodka nebo žitná |
0.3 l | líh |
Nejprve připravíme ořechy. Nezralé ořechy rozkrojíme na čtvrtky a namočíme na 24 hodin do vody. Po uplynutí této doby vodu slijeme a ořechy vložíme do láhve, nebo do větší sklenice. Zalijeme vodkou nebo žitnou. Zadělanou láhev se zalitými ořechy postavíme na teplé místo v domě / bytě a necháme stát asi měsíc.
Po měsíci slijeme alkohol do čisté láhve a uschováme. Ořechy znovu zalijeme čistou vodkou nebo jinou pálenkou - přibližně 1/8 litru, přidáme líh, hřebíček, skořici, pomerančovou kůru a cukr svařený s vodou. (Cukr vaříme s vodou asi 15 minut.)
Láhev opět postavíme na slunce asi na 14 dní. Pak tekutinu scedíme, smícháme dohromady pálenku z prvního namáčení ořechů i z druhého. Znovu dobře procedíme a slijeme do láhví. Pečlivě uzavřeme a ještě necháme uležet. Likér je hotový a můžeme jím potěšit své blízké.
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena