0.5 l | voda | |
5 ks | hřebíček | |
1 ks | skořice celá | |
500 g | cukr krystal | |
0.2 l | vodka | |
pomerančová kůra | ||
35 ks | nezralé vlašské ořechy | |
1.5 l | vodka nebo žitná | |
0.3 l | líh |
Nejprve připravíme ořechy. Nezralé ořechy rozkrojíme na čtvrtky a namočíme na 24 hodin do vody. Po uplynutí této doby vodu slijeme a ořechy vložíme do láhve, nebo do větší sklenice. Zalijeme vodkou nebo žitnou. Zadělanou láhev se zalitými ořechy postavíme na teplé místo v domě / bytě a necháme stát asi měsíc.
Po měsíci slijeme alkohol do čisté láhve a uschováme. Ořechy znovu zalijeme čistou vodkou nebo jinou pálenkou - přibližně 1/8 litru, přidáme líh, hřebíček, skořici, pomerančovou kůru a cukr svařený s vodou. (Cukr vaříme s vodou asi 15 minut.)
Láhev opět postavíme na slunce asi na 14 dní. Pak tekutinu scedíme, smícháme dohromady pálenku z prvního namáčení ořechů i z druhého. Znovu dobře procedíme a slijeme do láhví. Pečlivě uzavřeme a ještě necháme uležet. Likér je hotový a můžeme jím potěšit své blízké.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena