Jednoduchý nadýchaný nákyp z bramborové kaše, lískových oříšků a goudy.
sůl | |
3 ks | vejce |
70 g | máslo |
800 g | brambory |
125 ml | mléko |
majoránka | |
1 ks | cibule |
1 lžíce | mouka |
kmín | |
100 g | gouda |
300 ml | zeleninový vývar |
mletý černý pepř | |
70-100 g | lískové ořechy (mleté) |
Brambory oloupeme, rozkrájíme a uvaříme je doměkka v zeleninovém vývaru.
Cibuli oloupeme a nasekáme. Goudu nastrouháme najemno. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Uvařené brambory scedíme a šťouchadlem rozmačkáme na kaši. Raději ji vložíme do větší mísy. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s mlékem, cibulí a majoránkou a vše vmícháme do bramborové kaše. Goudu smícháme s oříšky, moukou, špetkou soli, pepřem a kmínem podle chuti. Bílky ušleháme do tuhého sněhu. Sníh navršíme na bramborovou kaší a sníh posypeme směsí sýru a oříšků. Teprve teď můžeme vše opatrně zamíchat.
Nákypovou formu vymažeme asi 20 gramy másla. Zbytek másla nakrájíme na vločky. Formu naplníme bramborovou hmotou a rozložíme na ni vločky másla.
Nákyp pečeme asi 45 minut a ihned jej servírujeme.
autor Vilienka
Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021 O nás |Všechny služby |Volná místa |Reklama |Servis firmám
Všeobecné podmínky |Cookies |Ochrana osobních údajů |Zpracování osobních údajů |Odstranění osobních údajůJakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu Economia, a. s. zapovězeno.