sůl | ||
3 ks | vejce | |
70 g | máslo | |
800 g | brambory | |
125 ml | mléko | |
majoránka | ||
1 ks | cibule | |
1 lžíce | mouka | |
kmín | ||
100 g | gouda | |
300 ml | zeleninový vývar | |
mletý černý pepř | ||
70-100 g | lískové ořechy (mleté) |
Brambory oloupeme, rozkrájíme a uvaříme je doměkka v zeleninovém vývaru.
Cibuli oloupeme a nasekáme. Goudu nastrouháme najemno. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Uvařené brambory scedíme a šťouchadlem rozmačkáme na kaši. Raději ji vložíme do větší mísy. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s mlékem, cibulí a majoránkou a vše vmícháme do bramborové kaše. Goudu smícháme s oříšky, moukou, špetkou soli, pepřem a kmínem podle chuti. Bílky ušleháme do tuhého sněhu. Sníh navršíme na bramborovou kaší a sníh posypeme směsí sýru a oříšků. Teprve teď můžeme vše opatrně zamíchat.
Nákypovou formu vymažeme asi 20 gramy másla. Zbytek másla nakrájíme na vločky. Formu naplníme bramborovou hmotou a rozložíme na ni vločky másla.
Nákyp pečeme asi 45 minut a ihned jej servírujeme.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena