Chutný a tradiční nápoj, jeden z rodinných receptů vycházejících z letitých zkušeností. Na tento recept je třeba se důkladně připravit. Zcela zásadní je doba, po kterou se ořechovka nakládá, je to vždy podle tradice v období od Sv. Jana do Sv. Anny.
Ideální datum je 24.6., u některých druhů ořechů a vyšších poloh můžeme využít i pozdější sklizeň. Po 26.7. však už raději ořechovku nezkoušejme, ořechy nejenže mají již vytvořenou pevnou skořápku, ale hlavně postrádají vláčné jádro - plody jsou již pevné a bílé. Zkusíme to tak, že ořech rozkrojíme, a vidíme-li alespoň částečně rosolovitou hmotu, tak to je to pravé a můžeme ořechy zpracovat.
Připravíme si také gumové rukavice kvůli intenzivnímu barvení ořechové šťávy.
Potřebujeme větší sklenici, zhruba 4 litrovou. Na jednu sklenici budeme potřebovat asi 20 - 40 nezralých ořechů, dva litry čirého alkoholu 35-40%. Nejlépe vodka, může být i domácí ovocná pálenka, ta ale aroma ořechů změní. Dále si připravíme dva citrony a jeden pomeranč s chemicky neošetřenou kůrou, 1 badyán, 2 skořice, 3 kuličky nového koření, 30 hřebíčků.
Další možnost je využít několikalitrových dřevěných soudků, ve kterých můžete nápoj dále zkvalitnit. Osobně používám sedmilitrový akátový soudek a nechávám ořechovku ještě asi rok v něm. Než přijde na řadu další várka. Dobrou chuť!
Čas na domácí ořechovku: Jak ji připravit, než ořechy ztvrdnou?
Ořechovka – tradiční domácí likér z nezralých vlašských ořechů – patří mezi oblíbené domácí poklady. Každý rok se její příprava vrací do hry právě koncem června. Vysvětlíme si, jak ji připravit, kdy se pustit do sběru ořechů. Pojďte s námi vyzkoušet recept na domácí ořechovku!
Likéry ovocné, kořeněné a vždy s výrazným aroma a chutí, která vás ohromí. Obohaťte svůj domácí bar o některý z italských likérů. Užijete je při každé párty.
Autor:Šmodrcha




Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena