Opilý Frantík

Oblíbený rodinný dezert, který děláme hlavně na Vánoce. Dezert není vhodný pro děti.


3.272x
30 min

Ingredience

těsto

22 dkgcukr
6 ksvejce
22 dkgmáslo
2 lžícekakao
0.5 balíčkuprášek do pečiva
12 dkgpolohrubá mouka

nádivka

1.5 dlrum
22 dkgcukr moučka
22 dkgvlašské ořechy

na potření

marmeláda

poleva

100 gčokoláda na vaření

Postup přípravy

Máslo necháme změknout. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme.

Máslo utřeme se žloutky a cukrem. Přidáme kakao, mouku a důkladně promícháme nebo utřeme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který po částech do základu těsta vpracujeme.

Vyšší plech vyložíme pečícím papírem a rovnoměrně na něj rozprostřeme těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.

Mezitím si připravíme nádivku. Ořechy umeleme najemno a smícháme je s cukrem.

Upečený korpus necháme vychladnout a potřeme jej oblíbenou marmeládou. Ve vodní lázni si pomalu rozpustíme čokoládu na polevu.

Ořechy s cukrem smícháme s rumem a vzniklou nádivku rozetřeme na korpus s marmeládou. Nakonec na něj rozprostřeme připravenou tekutou čokoládu.

Dezert necháme minimálně do druhého dne uležet a ztuhnout. Pak jej krájíme na porce, nebo jej můžeme nakrájet na kostičky 3x3 cm.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Opilý Frantík

Zpět na recept
Druh jídla
Dezerty
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.