Sójové kostky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka, stačím jim 15 minut. Poté je scedíme, vymačkáme přebytečnou vodu a po vychladnutí nakrájíme na drobnější kousky. Rýži uvaříme v osolené a kari dochucené vodě doměkka.
Mezitím si připravíme zeleninu. Mraženou směs hrášku, mrkve a kukuřice povaříme 4 - 5 minut v osolené vodě, poté scedíme, vývar si ponecháme. Pórek očistíme a nakrájíme na drobné kousíčky. Sterilované okurky nakrájíme na menší kousky stejně jako sterilovanou kapii.
V hluboké a velké pánvi rozpálíme olej, nejprve osmahneme pórek, na něj přihodíme veškerou zeleninu, sóju a začneme dochucovat. Zakápneme sojovou omáčkou, posypeme mletou paprikou a chilli vločkami (podle chuti). Místo chilli vloček lze použít mleté chilli. Směs zalijeme trochou vývaru, rajčatovým pyré nebo kečupem, přidáme lžíci hořčice a pepř. Vše dobře promícháme a necháme na mírném ohni asi 10 minut dusit, aby se chutě spojily. Nakonec vmícháme uvařenou rýži a dobře vše promícháme.
Ohnivou vegetariánskou rýži podáváme jako hlavní chod. Může být více či méně pikantní.