Oharková omáčka s hovězím

Smetanová omáčka s chutí a vůní okurek. Recept na hlavní chod podávaný s knedlíky nebo brambory.


5.010x
1×

Postup přípravy

Mezi vyhlášené pochoutky jihomoravského regionu patřívaly znojemské okurky. Zdejší mikroklima se hodí k jejich pěstování, a tak měli místní dost materiálu k ladění dokonalého nálevu. Zatímco jinde se nakládají hlavně okurky hladké, na Znojemsku jsou populární okurky hruboostné neboli bradavičnaté s typickými výčnělky.

Hovězí maso vložíme do litru a půl osolené vroucí vody. Přikryjeme pokličkou a vaříme doměkka, tedy asi dvě hodiny. Okurky nakrájíme na kostičky.

Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, rozředíme ji půl litrem vývaru a chvíli povaříme. Pak vmícháme smetanu a nakrájené okurky. Osolíme a ochutíme lákem. Necháme pět minut probublávat a pak podáváme s masem nakrájeným na plátky.

Oharková omáčka s hovězím se může podávat s knedlíky nebo vařenými brambory.

Hovory s řezníkem - Kuchařka pro dceru z masa a kostí
Zdroj: REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA - VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA, vydal Smart Press, 2013

Kniha obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně a recepty. Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Oharková omáčka s hovězím

Zpět na recept