Obyčejná fazolová polévka nakyselo

Tuto fazolovou polévku vařila moje babička ke slaným moučným jídlům. Vyzkoušejte tento jednoduchý, levný a výborný recept.


5.07x
90 min
1×

Ingredience

3 stroužkyčesnek
1 ksbobkový list
3 lžíceslunečnicový olej
1 kscibule (střední)
200 mlhustá zakysaná smetana
200 mlstudené mléko
250 gsuché strakaté fazole
2 lžícehladká múka

podle chuti

sůl
ocet vinný
čerstvě mletý černý pepř
cukr kystal

podle potřeby

studená voda

Postup přípravy

Večer před vařením namočíme fazole. Před samotným vařením vodu vyměníme za čerstvou, přivedeme ji k varu a slijeme. Tento postup opakujeme ještě dvakrát, čímž fazole ve velké míře zbavíme nadýmavých látek. Přidáme bobkový list, mleté černé koření, vaříme na středním plameni a když už jsou fazole skoro měkké, přidáme mléko a sůl. Když se fazole vaří, nakrájíme si očištěnou cibuli na kostičky a očistíme si stroužky česneku.

Do měkkých uvařených fazolí přidáme zásmažku. Tu si připravíme tak, že na oleji orestujeme cibuli. Na orestovanou cibuli nasypeme mouku a za stálého míchání ji smažíme do světle hnědé barvy. Zásmažku naředíme studenou vodou, rozmícháme ji do hladka, přilijeme do polévky, povaříme ji ještě 15 minut, na závěr vmícháme zakysanou smetanu, vypneme plamen a necháme chvilku odstát.

Do odstáté polévky přidáme cukr a dochutíme ji octem. Prolisujeme do ní česnek a zamícháme. Přikryté pokličkou ještě necháme chvíli odstát, aby se polévka provonila česnekem. Hotovou polévku rozdělíme do talířů a servírujeme s opečenými pagáčky a nebo k ní podáváme celkem obyčejné langoše.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Obyčejná fazolová polévka nakyselo

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Maďarská