Droždí smícháme s 2 lžícemi cukru, trochou mouky a zalijeme vlažným mlékem. Na teplém místě necháme 20 minut vzejít kvásek.
Mezitím si prosejeme mouku, rozklepneme a připravíme si 6 vajec, 1 změklé máslo, podle přístupu ke zdravé výživě a chuti přidáme cukr krupice, 1 vanilkový cukr, 1 velké balení rozinek a trochu nasekaných mandlí.
Až na rozinky a mandle vše smícháme, všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, aby chudák vzešlý kvásek nedostal teplotní šok. Těsto pak zpracujeme ručním mixérem nebo v robotu. Nakonec ho ale vždy vyklopím na vál a aspoň 15 minut hnětu ručně, což je celkem makačka, ale vyplatí se. Během ručního hnětení do těsta, které se nelepí na ruce, zapracujeme rozinky a trochu mandlí.
Vzniklé těsto necháme kynout 50 minut. Znovu prohněteme. Necháme kynout dalších 40 minut.
Pak těsto přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvíli kynout. Mazanec je opravdu obří a lehoulince přetéká z plechu.
Mazanec opatrně a jemně potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme loupanými a sekanými mandlemi.
Obří mazanec vložíme do předem vyhřáté trouby. Prvních 10 minut pečeme na 180 °C. Dalších přibližně 50 minut pečeme při teplotě 150 °C.