Linecké, které se rozplývá na jazyku? Máte ten správný recept!
140 g | máslo |
1 lžíce | rum |
2 ks | žloutek |
210 g | hladká mouka |
1 lžička | citronová kůra |
70 g | mletý cukr |
1 lžička | přírodní vanilkový extrakt |
na potření | |
---|---|
1 sklenice | marmeláda |
na obalení | |
1 miska | cukr moučka |
Do misky prosejeme mouku a mletý cukr, přidáme žloutky, citronovou kůru a 1 lžíci rumu (lze zaměnit třeba za medovinu či vanilkový extrakt). Nyní vezmeme z lednice studené máslo a nakrájíme na tenké plátky ke zbytku ingrediencí. Prsty spojujeme těsto tak, jako bychom tvořili drobenku. Až máme suroviny nahrubo pospojované, přemístíme na prkno nebo silikonový vál (není potřeba podsypávat, tedy se nedostane do těsta zbytečně mouka navíc) a po částech vždy přejedeme kousek těsta směrem od sebe po vále tou částí ruky, kde dlaň přechází do zápěstí. Tím se budou tvořit takové pláty, které pak splácneme do koule, zabalíme do potravinářské folie a dáme minimálně na hodinu (lépe přes noc) do lednice. Poté necháme těsto na linecké chvíli povolit a vyválíme na co nejmíň pomoučeném vále (silikonový je praktičtější, není potřeba téměř podsypávat) na tenký plát (cca 3 mm). Vykrajujeme oblíbené tvary, v každém druhém uděláme ještě nějaký výkroj uprostřed menším vykrajovátkem, aby šla po slepování vidět marmeláda. Linecké pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem na 175 °C, jakmile začnou růžovět okraje, vyndáme z trouby. Vystydnuté plné tvary potřeme z rubové strany marmeládou, tvar s výkrojem nejprve položíme z lícové strany do moučkového cukru a poté zlehka přitlačíme na tvar s marmeládou. Nejkřehčí linecké cukroví skladujeme nejlépe v plechových krabičkách v chladu, podáváme jako vánoční cukroví.
Nejtradičnější druhy vánočního cukroví: Jaký je jejich původ?
A máme tu znovu tu kouzelnou dobu pečení vánočního cukroví, které je v některých českých domácnostech doslova sportovní disciplínou. Pečeme až neuvěřitelné množství druhů a hospodyňky v těchto dnech zahajují vášnivé debaty na téma, kdy vlastně začít péct a také z čeho. Výběr starých i nových receptur je přebohatý, na ty nejtradičnější a nejoblíbenější druhy však má obvykle každý svůj malý zlepšovák.
Plán pečení vánočního cukroví 2023
Znáte správný čas na pečení nejznámějších druhů cukroví? Víte, kdy začít s přípravou krémů? Nebo se chystáte letos péct svou první domácí vánočku? Podle našeho plánu si s letošním pečením hravě poradíte!
Výběr redakce na TOP recepty na linecké cukroví
Křehké, voňavé a doslova se rozplývající na jazyku - takové je linecké cukroví, které se podaří. Máme pro vás pár receptů, díky kterým bude letošní vánoční pečení snazší.
autor Markéta v troubě
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena