Výborné a křupavé okurky bez nutnosti sterilizace. Vyzkoušejte můj oblíbený recept.
směs | |
---|---|
4 kg | okurky |
5 ks | mrkev |
2 ks | cibule |
10-15 ks | bobkový list |
1 svazek | čerstvý kopr |
1 balíček | celé nové koření |
zálivka | |
1 balíček | Deko na okurky |
1.75 l | voda |
0.5 l | ocet |
100-120 g | cukr |
Zavařování okurek můžeme považovat téměř za národní sport, některým však tento proces připadá jako moc složitá alchymie. Jde to však i jednodušeji.
Budeme potřebovat okurky nakladačky, které důkladně vydrbeme kartáčkem na ruce a namočíme na půl hodiny do lavoru se studenou a hlavně čistou vodou. Očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli také, připravíme si omyté snítky kopru, bobkový list a nové koření. Do připravených, čistě vymytých a suchých sklenic vtěsnáme okurky, do každé sklenice přidáme pár koleček mrkve a cibule, nahoru pak jeden bobkový list, snítku kopru a několik kuliček nového koření.
Připravíme si nálev, postup najdeme i na balíčku směsi Deko, což je kořenící směs určená k nakládání okurek, zeleniny nebo i hub. Smícháme 1,75 l vody, 0,5 l octa, 100 až 120 g cukru a obsah jednoho sáčku Deko. Přivedeme k varu a necháme pět minut povařit, poté odstavíme a necháme trochu zchladnout.
Ještě vlažným nálevem zaléváme okurky ve sklenicích, aby byly zcela potopené. Sklenice s nakládanými okurkami dobře zavíčkujeme a můžeme uložit, jak jsme zvyklí.
Zavařování zeleniny: Recepty a triky, které musíte znát!
Zeleninu, která se nám na našich zahrádkách urodí, můžeme zpracovat různými způsoby a uchovat si ji tak na období zimy. Samozřejmě ji můžeme rychlejším způsobem jednoduše zamrazit, ale pokud máme rádi pikantnější doplněk k pečeným masům, karbanátkům nebo jen k toastům, doporučuji zeleninu sterilovat, a to v podobě míchaných salátů nebo čalamád.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena